Gademix er et værested for socialt udsatte unge. En tryg ramme, så dagligdagen bedre kan hænge sammen, men også et sted, der udfordrer de unge og giver dem selvtillid og nye kompetencer.

Tekst og foto: Rasmus Straka

I Kolding ligger et værested for socialt udsatte unge, der gennem kunst og hiphop får styrket selvværdet og selvforståelsen. Her er højt til loftet og en filosofi om, at respekt og ansvar gavner de unge – og at hårdt arbejde bærer frugt.

Man siger, at lige børn leger bedst – men her leger de kreative børn bedst. Det er – kort sagt – filosofien bag Gademix, et værested under KFUM’s Sociale Arbejde.

Vi er godt et kvarter uden for Koldings travle mylder. Her, på Junghansvej, findes trampoliner, boldbaner, en parkourpark og en bygning, der udenpå er vemodig, men indenfor er et hjertevarmt pusterum for socialt udsatte unge, der kan komme væk fra dagligdagens kvaler.

Her er fokus på kunst, kompetencer og kreativitet – men også på frivillighed og ikke mindst på hiphop.

Det ses blandt andet på de væggene, der lyser op af af street art og fotografier af rapperne Clemens, Jokeren og Per Vers – musikere, der alle har besøgt Gademix, for de er nemlig blandt børnenes forbilleder, fortæller lederen af Gademix, Hanna Andresen:

”Vi havde et arrangement, hvor de unge forsøgte sig med hiphop og graffiti. Jeg kunne mærke på mange af dem, at rapperne betød meget for dem. De er rollemodeller. Musik, lyrik og rap betyder meget for de unge, så vi fik Jokeren og Per Vers til at komme på besøg”, siger Hanna Andresen.

”De unge, vi har, kommer ikke fra nogen nem baggrund. Men vi vælger ikke at fokusere på, at de kan være socialt udsatte. Vi mener, vores unge er seje, dygtige og vi skal vise dem den respekt og anderkendelse, de fortjener. Vi fokuserer meget på inklusion og på at skabe brede rammer, hvor alle indenfor en vennekreds skal have lyst til at komme”.

gademix

I Gademix er der på denne kolde eftermiddag mange unge, der kommer og går. Der bliver spillet bordtennis, klippe-klistret, lavet frokost og der er en god stemning blandt de unge – de snakker, griner, driller.

Hanna Andresen bliver løbende afbrudt af de unges utallige spørgsmål og på et tidspunkt gælder det også undertegnede:

”Please, please, please, vil du ikke købe en kalender af mig?”, siger pigen Sisse, der forklarer, at de unge op til i aften har solgt kalendere, der – hvis de har solgt nok – giver dem mulighed for at komme på spisestedet Flammen.

Prisen er lille – støtten er stor. Kalenderen bliver købt, og det sprudler ud af den unge, at jeg har hjulpet så meget med så lidt:

”Tak, tak, tak”, lyder det gentagende fra Sisse, mens Hanna Andresen forklarer om tanken bag salget:

”De unge har solgt mange kalendere op til i dag. Jeg tror, det har været lærerigt for dem. Vi har ikke så stort et rådighedsbeløb og kan derfor ikke invitere alle de unge ud at spise. Men så er det heldigt, at de unge selv kan tage teten. Samtidig er det jo sundt, at de kommer ud og må arbejde for noget, der i sidste ende giver en fortjeneste”, siger Hanna Andresen.

”Det er utrolig vigtigt for mig, at værestedet forsøger at lære de unge, at ansvar og initiativ kan bære frugt. At hvis man arbejder hårdt og gør en indsats, så åbner det for muligheder i tilværelsen”.

gademix1

Gademix åbnede i 2000 og har siden 2003 haft til huse i et kvarterhus på Junghansvej 121. Stedet bliver drevet af KFUM’s Sociale Arbejde og stedets frivillige er det bærende element.

Det hele startede i forbindelse med et kvarterløft, et byfornyelsesprojekt, hvor Kolding Kommune og dets borgere – i sær de unge – skulle komme med ideer til at forbedre sydvestkvarteret.

”Vi ville skabe et sted for de unge, der ikke kom i idrætsklubberne og eller i ungdomsklubberne. Og for den målgruppe, jeg repræsenterer, så var området meget udsultet og forfaldent. De unge havde ikke mange steder at være, og forvaltningen kunne ikke komme i kontakt med dem. Så vi ville lave et sted, hvor de unge havde lyst til at være og hvor vi kunne få fat på dem”, siger Hanna Andresen.

”Jeg synes, at det er lykkes at skabe et sted, hvor der er højt til loftet. Det har børnene her brug for. Nogle af vores børn har et sind, hvor det vælter frem og tilbage, mens andre er stille og utrolig nøjsomme. Fælles for dem er, at de skal have højt til loftet for at turde kaste sig ud i ting og begynde at trække vejret frit og tillidsfuldt”.

”Du skal tænke, at når man har som ung har så meget kaos i sin verden, så kan man ikke bruge sin intelligens. Det har psykologen Susan Hart forsket i, for når det hele snurrer rundt, så har man brug for en tryghed – noget, vi forsøger at give de unge ved at vise dem respekt og give dem rammer, hvor de kan udvikle deres sociale kompetencer og styrke deres selvforståelse”.

gademix3

 

At styrke børnene gennem kunst fylder en hel del i Gademix og derfor har værestedet forsøgt at kaste de unge ud i nye og lærende tiltag som fx Farvelade Akrobaterne – et kunstprojekt, der startede forrige vinter, hvor de unge fra Gademix besøgte Dagsinstitutionen Kildemosen.

Her tegnede de helt små daginstitutionsbørn deres helte, der var alt fra supermand, mor og far til to tyve som tisser i en hæk.

Børnenes tegninger blev herefter Gademix’ opgave. De unge tog udgangspunkt i tegningerne, overførte dem til lærred, gav dem flere detaljer og nyt liv. Og i sidste ende skulle Gademix’ tilknyttede graffitikunstner, Rolf Mogensen, bedre kendt som Mester88, sætte den sidste hånd på værket:

”Jeg skulle i processen udvælge de børnetegninger, jeg syntes bedst om. Det blev til ni helte, som vores unge fra Gademix skulle arbejde med. Men så var der en fra Gademix, der tegnede mig som hans helt. Det blev jeg rørt over. Og så blev det til 10 malerier, der også er trykt som postkort og plakater, og hvor overskuddet går til stedets drift”, siger graffitikunstneren, mens han viser de 10 store plakater:

”Nu kan man se alle detaljerne. Her er det Stines værk, der i starten bare var en robot. Men så har hun følt for, at der skulle tilføjes biler, rumskibe, cola og popcorn. Der kommer hele tiden mere og mere til. Det er virkelig spændende at se og opleve”, siger Rolf Mogensen.

”Det er hvad, man kalder en designproces”, tilføjer Hanna Andresen. ”Og i denne proces udvikler kunsten sig. Men også børnene udvikler sig. De bliver anerkendt, men de lærer også at anderkende deres omgivelser”.

gademix4

Farvelade Akrobaterne var en stor succes, der har gavnet værestedet og de unge. To af de deltagende, Stine og Didde, siger, at det har været lærerigt:

”Jeg lavede robotten og havde nogle tanker, da jeg så børnetegningen første gang. Jeg fik at vide af Rolf, at jeg skulle lave noget mere end bare robotten. Jeg tænkte, at jeg skulle lave en tegneserie ud af det”.

”Det tog mig to dage at lave det, og jeg er rigtig stolt over det, jeg har lavet. Det var fedt, at stå med maleriet til sidst og så føle, at det havde man været med til at lave”, siger Stine, mens Didde, der lavede monsteret, fortæller:

”Det var spændende og sjovt. Jeg var virkelig glad for det, min tegning blev til i sidste ende. Men det har også været svært, for hvad skulle det ligne og hvordan skulle jeg tegne det? Men hvis jeg får lov til at være med igen, så siger jeg ja”.

Og op til den forgangne jul gentog Gademix succesen med Farvelade Akrobaterne. Overskuddet gik ligesom ved de 10 helte til stedets daglige drift, men også til Kolding Julemærkehjem.

”Vi skulle kun bruge to tegninger, men der var tre virkelig flotte. Så vi fusionerede to af dem, så en tegning med et rensdyr blev samlet med en af Jesus, en krybbe og de tre vise mænd. Og de blev virkelig flotte”, mener Hanna Andresen, mens Mester88, Rolf Mogensen, tilføjer:

”Konceptet var det samme. Der var igen designprocessen, Hanna fortæller om, hvor den oprindelige tegning fik nyt liv fra Gademix og jeg. Og det er altid fedt at arbejde med som kunstner. Normalt gør jeg det jo bare på min måde, men her skal jeg være tro mod børnene og tegningen”, siger Mogensen. ”Man lærer så meget af det – selv som barn, selv som voksen”.

RASMUS