Konfirmation er en særlig begivenhed i et ungt menneskes liv, men mange udsatte unge ser frem til dagen med bekymring.

”I familierne er midlerne ofte så små, at der ikke er råd til en fest for de nærmeste, en lille gave og deltagelse i Blå Mandag. Vi opfordrer derfor kirkerne til at tage konfirmanderne i de socialt udsatte familier med i deres indsamling”.

Så konkret lyder opfordringen til landets sogne fra Børnesagens Fællesråd formand, René Skau Björnsson. Opfordringen sendes til landets sognepræster, kirkekontorer og menighedsråd sammen med en indsamlingsplakat og andet materiale.

Hent konfirmationsplakaten 2018 som PDF HER

Konfirmationsplakaten er tegnet pro bono af billedkunstneren Peder Stougaard. Se flere af hans værker HER

”Vi står i en ekstraordinær situation, hvor socialt udsatte konfirmander kalder på vores hjælp. Vi håber, at landets kirker vil tage godt imod opfordringen, så kirkegængerne får mulighed for at lægge penge i kirkebøsserne og støtte konfirmanderne ved forårets gudstjenester”, siger formand René Skau Björnsson.

Se også: Mor: Uden hjælp havde mine drenge ikke fået nogen konfirmation

Børnesagens Fællesråd har i år uddelt konfirmationsstipendier for i alt 92.500 kr. til 5 tvillingekonfirmationer og 30 konfirmationer med én konfirmand.

Af de 266 modtagne ansøgninger var 154 i overensstemmelse med Børnesagens kriterier for at kunne modtage et stipendium. Det er således kun få, der slipper gennem nåleøjet og Børnesagens Fællesråd har måttet give anslag til 119 kvalificerede ansøgere pga. begrænsede midler.

Ansøgerne beskriver typisk, hvordan de seneste års reformer på socialområdet, i særdeleshed kontanthjælpsloftet, har slået bunden ud af en i forvejen skrøbelig økonomi. Videre er ansøgerne ofte ramt af alvorlig psykisk eller fysisk sygdom; egne eller børnenes.

Ansøgningsperioden har i år været indskrænket til perioden 15. januar til 1. februar 2018. Forrige år, hvor Børnesagen modtog i alt 388 ansøgninger om konfirmationshjælp, var ansøgningsperioden 15. januar til 15. februar 2017.

De midler, kirkerne samler ind i år, bliver uddelt som konfirmationsstipendier til udsatte unge i 2019.

Klik på billedet nedenfor og få et kort statistisk overblik over konfirmationsstipendierne 2018

Sidste år blev 45.372 unge konfirmeret i folkekirken. Det svarer til 67,8 af alle unge, viser tal fra Kirkeministeriet.