For udsatte børn i Danmark er det ofte et vilkår at leve med afsavn fx i form af mangel på sund mad og årstidssvarende beklædning. Hos Børnesagens Fællesråd kan fattige børnefamilier få stipendier til fritid, konfirmation og jul. De kan gå til en aktivitet i fritiden, få en konfirmationsfest, der minder om deres klassekammeraters og holde en god og varm jul med mad på bordet og gaver under træet. Basale ting, de fleste danskere tager for givet.

For at støtte arbejdet har Helle Roslund fra Ølstykke startet en produktion af hæklede kramme- og tøjdyr, der sælges til fordel for Børnesagens Fællesråds stipendieprogrammer for udsatte børn og unge i Danmark.

De hæklede tøjdyr – ”væsener”, som Helle Roslund kalder dem – spænder vidt i udformning fra kaniner, ænder, elefanter og blæksprutter til bamser, flodheste, aber og nisser. Nogle er udviklet efter mønstre, andre – inklusive Hattefidusen og en serie med dukker – er eget kreative design.

Se også: Sociologer: Skam er dominerende element i nutidig fattigdom

For fleksjobberen Helle Roslund er hæklingen mindfulness, der fjerner fokus fra de fysiske smerter samtidig med, at hun gør en personlig forskel for børn og unge, der har der svært:

”Jeg bruger hæklingen både til at give min hverdag indhold, men også til at bekæmpe smerterne. Hvis jeg har for ondt, bliver jeg rastløs og det kan være svært at finde hvile. Så hjælper det at sætte sig med et håndarbejde. Og jeg er taknemmelig for, at der findes nogen som Børnesagens Fællesråd, der gør det nemt for os andre at give et bidrag til sårbare børn. Jeg sætter særligt pris på, at kunne støtte udsatte børns mulighed for at få en aktiv fritid”, fortæller hun.

Sekretariatschef i Børnesagens Fællesråd, Inge Marie Nielsen, understeger det positive i, at flere og flere enkeltpersoner ønsker at blive en del af en større sag og hjælpe med at bekæmpe børnefattigdommen:

”Når du køber et tøjdyr, kan du være med til at forbedre hverdagen for et barn i en af Danmarks fattigste familier, der får løftet livskvaliteten i form af fx muligheden for at gå til en fritidsinteresse”, siger hun.

For Helle Roslund giver det god mening, at være til glæde og nytte for andre via sit håndarbejde:

”Jeg var kun 8 år gammel, da jeg strikkede min første bamse og i sin tid strikkede jeg mig gennem gymnasiet. Det er fantastisk at min hobby nu kan bruges til også at støtte sårbare børn”, siger hun.

Overskuddet fra salget af Helles Roslunds tøjdyr går ubeskåret til Børnesagens Fællesråd og du kan se et udvalg af hendes varer HER

Du kan skrive til Helle på Instagram eller på roslund@outlook.dk og afgive bestillinger.