RED BARNET: JULEHJÆLP, FERIELEJRE OG VENSKABSFAMILIER

Forestil dig at være det eneste barn, der aldrig kan komme med, når klassen skal på tur. At være den, der vinker farvel, hver gang kammeraterne tager af sted på sommerferie, mens du selv kan se frem til syv uger i boligblokken. At være den, der gang på gang må finde på historier og små hvide løgne, fordi det er alt for svært og skamfuldt at fortælle, at din familie mangler penge. Sådan ser hverdagen ud for officielt 10.700 børn i Danmark. De er fattige i forhold til deres kammerater, og det har alvorlige negative konsekvenser for deres – og for hele samfundets – fremtid.

Det er især forældrenes liv på de lave offentlige ydelser som kontanthjælp og ledighedsydelse, der gør, at børn lever i fattigdom. Fattige børn er ofte mindre børn af enlige forsørgere. Det er børn af forældre uden kompetencegivende uddannelse, børn af arbejdsløse, børn af selvstændige og indvandrer- og efterkommerbørn.

I et samfund som det danske, hvor flertallet af børn og voksne heldigvis har råd til et godt liv, kan det være svært at få øje på de fattige børn. De har ikke nødvendigvis huller i tøjet eller dårlige tænder. Men Red Barnets undersøgelser og erfaringer viser, at fattige børn ofte lever isoleret og bærer ensomme rundt på en tung hemmelighed og en følelse af at være anderledes. Mange fattige børn i Danmark lever i social isolation. Dels fordi de ikke kan deltage i sociale aktiviteter, ferier og fritidsaktiviteter. Og dels fordi mange af børnene
forsøger at skjule familiens dårlige økonomi over for omverdenen.

Red Barnet medvirker til at afhjælpe de negative følgevirkninger af fattigdom. Hver jul når frivillige ud til ca 1500 fattige børn og voksne med forskellige julearrangementer. Og omkring 300 børn og 100 forældre kan hvert år se frem til at skulle på sommerferie eller weekendlejr med Red Barnet, der også formidler gratis venskabsfamilier til udsatte børn og deres forældre. Desuden organiseres der hvert år forskellige fritidsaktiviteter og arrangementer – fx skovture, teaterture, fisketure, musikdage, fodbold eller madklubber.

Du kan læse mere om Red Barnet her.

Red Barnet blev medlem af Børnesagens Fællesråd i 2009.

RESULTATER : Venskabsfamilier, ferielejre og fritidsaktiviteter Familieklubber med fælles madlavning eller fælles oplevelser Fortalervirksomhed for fattige og udsatte børn