Hej

Jeg er alene med 2 børn og bekymrer mig meget over, hvordan vi skal få råd til at holde sommerferie. Mine piger taler allerede om, at de andre fra skolen skal på charterferier, men jeg er alene og sygemeldt, så vi har ikke råd til at rejse nogen steder.

Jeg prøvede at undersøge forskelligt, men synes at mange tilbud om gratis ferie for udsatte familier alligevel indebærer, at man selv skal betale 2000-3000 kr., og det har vi ikke råd til.

På forhånd tak for hjælpen og mange hilsner fra Pia

Hej Pia

Du spørger om ferie for udsatte børn og familier. Der findes en række organisationer, der har ferietilbud til børnefamilier. Det kan både være et ferietilbud til hele familien, hvor der for den enkelte familie stilles feriebolig til rådighed, hvor man typisk også er sammen med andre familier. Der findes også ferietilbud alene for børn.

Af organisationer med ferietilbud til børn kan nævnes Ungdommens Røde Kors  og Red Barnet.

Af organisationer med ferietilbud til familier med børn kan nævnes Folkeferiefonden, Dansk Folkehjælp  og Samvirkende Menighedsplejer.

Under Menighedsplejen findes Folkekirkens Feriehjælp, som ikke kan tildele hjælp til enkeltpersoner, men derimod til det enkelte sogn, som måtte arrangere familieferie.

Flere steder er der en startdato for ansøgning, typisk den 1. april.

Du skriver, at det koster 2.000 til 3.000 kr. at komme afsted på en familieferie, som du måske havde regnet med var helt gratis. Min erfaring er, at der typisk gives et betydeligt tilskud fra den organisation, som arrangerer, f.eks. gratis feriebolig og måske også delvis gratis kost, men ofte sådan, at den enkelte familie alligevel skal betale noget selv. Og vel oftest ud fra en betragtning om, at det så at sige også koster noget ikke at tage på ferie, altså den udgift det koster som familie at leve. Dertil kommer selvfølgelig også rejseudgiften til feriestedet. Men måske kan der blive tale om fælles befordring til feriestedet sammen med andre familier.

Jeg ved ikke præcis, hvordan din situation er. Hvis din økonomi er meget anstrengt, kan du evt. ved henvendelse til din lokale sognekirke få et ekstra tilskud fra menighedsplejen.

Under alle omstændigheder er det min erfaring, at en sådan familieferie oftest er en særdeles god oplevelse for den enkelte familie. Der er både er fællesskab med andre familier, og samtidig tilbydes gode oplevelser for både børn og forældre, som giver energi og inspiration, der rækker langt ind i den tid, der følger efter.

Så held og lykke ønskes du og dine børn i forhold til den gode ferieoplevelse, der forhåbentlig kommer ud af din videre undersøgelse og planlægning.

Med venlig hilsen

Jørgen Breindahl, socialrådgiver

Se flere spørgsmål og svar i brevkassen