Hej Jørgen

Jeg var så heldig at få tildelt et julestipendium af Børnesagens Fællesråd. Jeg var så glad, men da jeg skulle hæve det, havde banket taget det, da jeg havde minus på kontoen.

Må banken det?

Venlig hilsen

Louise

Hej  Louise

Det er en træls situation, du er kommet i – for at sige det på jysk.

Men den umiddelbare og gennemgående regel i pengeinstitutter er, at banken kan trække penge fra dine konti, hvis du har overtrukket eller i øvrigt ikke har overholdt dine forpligtelser over for banken.

En formulering om bankers ret til at modregne kan f.eks. være:

”Har banken et beløb til gode hos dig, som skulle være betalt, kan vi modregne i dit indestående i banken eller i ethvert andet tilgodehavende, som du har eller får hos banken. Modregning kan også ske i konti med stående ordrer eller med automatiske betalingsordninger. Det gælder også for budgetkonti.”

I en situation, hvor du tildeles et ekstraordinært beløb i form af f.eks. et stipendium, kan det derfor i yderste fald være nødvendig for dig at skifte pengeinstitut, for at forebygge, at du havner den situation, som du beskriver.

Under alle omstændigheder vil det være godt for dig at være i dialog med din bankrådgiver. Måske kan du sammen med din bankrådgiver finde frem til en løsning, så ikke hele dit stipendium  bliver taget af banken. Der er noget, der hedder trangsbeneficiet, altså et mindste beløb, som er nødvendig for at kunne leve.

Jeg har googlet mig frem til et par links, som også fortæller noget om problematikken:

Bankernes modregningsadgang

Må banken tage penge fra min konto, hvis jeg ikke har råd?

Er du i en situation med betydelig gæld, kan det være af stor betydning for dig at få kontakt til en gældsrådgiver. Det er gratis for dig at få vejledning fra en gældsrådgiver. Gældsrådgivning findes bl.a. under KFUMs Sociale Arbejde.

Vil du have kontakt, kan det ske til udviklingskonsulent June Crondahl, som er ansat under KFUM’s Sociale Arbejde. June  har mobil 3112 7991 og mail: juc@kfumsoc.dk  Hun vil kunne fortælle dig, hvor den nærmeste gældsrådgivning er i forhold til din bopæl.

Jeg håber for dig, at du under alle omstændigheder får en god jul.

Med venlig hilsen

Jørgen Breindahl, socialrådgiver