Af: Emil Bundgaard Ipsen

Endnu en gang afholder Børnesagens Fællesråd i december den store juleindsamling, og for andet år i træk har billedkunstneren Peder Stougaard doneret et værk, der sendes ud som plakat til landets kirker.

”Jeg vil gerne være med til at støtte andre mennesker, der har det dårligt, og det gør et stort indtryk på mig, når familier med børn ikke kan holde en ordentlig jul. Det er jo et stort traume for børn, hvis de ikke oplever den form for kærlighed, der er omkring julen. Med min kunst kan jeg på den måde være med til at gøre en forskel,” fortæller Peder Stougaard.

Juleindsamlingen går til familier med begrænsede ressourcer, der har svært ved at afholde en god jul. Peder fortæller om hans egen opvækst på et børnehjem, som han dog husker tilbage på som en god tid:

”Jeg kalder mig et fuldbyrdet institutionsbarn, og det var mit held, at jeg havnede på et godt børnehjem. Vi havde nogle fantastiske juleaftner, men det gør sig langt fra gældende for alle. Der er stadigvæk nogle børn, der ikke får de gaver og den hjælp, de har brug for, fordi det er der ikke ressourcer til.”

Peder Stougaard er uddannet på Aarhus Kunstakademi og modtager af en række priser, bl.a. Århus Kommunes Kunstnerlegat og Århus Amts Kulturpris. Allerede mens han gik på akademiet åbnede han Galleri Øst i Knudrisgade i Århus og han har tillige stiftet Dansk Plakatmuseum, der med sine mere end 400.000 plakater har opnået statsanerkendelse som museum og en del af Den Gamle By.

Med dette års plakat vil Peder Stougaard vise de forskellige skæbner, man ser til jul: ”Der er både alvor og grin i øjnene. Bagved julen findes der noget alvor og en dagligdag, der ikke fungerer.” Til dette istemmer Inge Marie Nielsen, sekretariatschef i Børnesagens Fællesråd: ”Vi er meget glade for samarbejdet med Peder Stougaard. Hans bidrag i form af kunst og personlig baggrundshistorie støtter på bedste vis op om vores visioner og ønske om en god jul for alle børn og unge i Danmark.”

Kirkernes juleindsamling gør det muligt for Børnesagen at sprede et håb blandt børn og unge i nød. Du kan læse mere om indsamlingen her: Juleindsamling i kirken 2018.