Rådgivning hos Børnesagens socialrådgiver er gratis og du kan være 100 % anonym. Socialrådgiveren er uvildig og giver dig gode råd ud fra den situation, du står i.

 

Hej Jørgen

Jeg har et problem med at stjæle. Det er egentlig ikke fordi det er økonomisk nødvendigt at stjæle, men det er et tilskud i det daglige og når maden er ”gratis” er der noget til overs til en biotur med min søn eller tøj til ham. Det er kun os 2 i hverdagen.

Desuden stjal jeg også som barn, som måske er det noget, jeg fejler?

Jeg er god til at stjæle, men er alligevel bange for at blive opdaget en dag af en butiksdetektiv.

Hvorfor er maden også så dyr i Danmark.

Mon der er hjælp, andet end løftede pegefingre, til mig? Jeg vil gerne holde op med at stjæle.

Hilsen Helene, 25 år.

Hej Helene

Tak for dit spørgsmål. Der er for mig ikke tvivl om, at du har brug for hjælp til at komme videre.

Inden jeg kaster mig ud i råd m.v. vil jeg godt understrege, at jeg ikke er psykiater eller psykolog. Men jeg har gennem årene arbejdet meget sammen med begge disse grupper af fagspecialister.

Det, du beskriver, hedder i fagsproget kleptomani. Det er en vane- og impulshandling, som typisk har tre aspekter i sig: Spændingen op til at stjæle, tilfredsstillelsen ved, at projektet lykkedes, og den efterfølgende skam over at have gjort det.

Du skriver, at det ikke er økonomisk nødvendigt for dig at stjæle. Det er for mig at se et typisk tegn på kleptomani, hvor det netop er ”stjæle-projektet”, der er mål og problem, og ikke det at forøge sin rigdom.

Det er absolut et godt tegn, at du selv erkender problemet. Det betyder, at din realitetssans er intakt, og at der derfor næppe er tale om noget psykotisk, som netop handler om, at realitetssansen er forvrænget.

Der findes flere forskellige vane-og impulshandlinger, som er problematiske, fx ludomani (spillelidenskab), nymfomani (sygelig øget sexualdrift), pyromani (trang til ildspåsættelse), shopaholisme (trangen til at købe overdrevent meget ind).

Se også: Kommune presser min psykisk syge søn

Jeg vil foreslå, at du snarest kontakter din praktiserende læge, og med ham/hende drøfter problemet. Når problemet har stået på siden du var barn, så er det ikke noget forbigående. Det kræver professionel behandling at komme videre. Så vidt jeg kan gennemskue, vil den bedste hjælp formentlig være terapeutiske samtaler hos en psykolog, sandsynligvis i form af kognitiv terapi. Det er en terapiform, som fokuserer på, hvad patienten tænker om sig selv og sine vanskeligheder. Og så arbejdes der videre derudfra.

Jeg tænker, at der kan være brug for en meget praktisk tilgang, som f.eks. din erfaring med, hvad der kendetegner dine højrisikosituationer i forhold til at gå i forretninger for at stjæle. Det kunne f.eks. også handle om, at du i en (længere) periode aldrig går i forretninger uden at have en ledsager med, som kender dit problem.

Endelig forestiller jeg mig, at din læge også skal vurdere, om dit problem kan have sammenhæng med anden tvangsadfærd, det, der kaldes OCD.  Eller om der måske også er involveret en angstproblematik i det.

Stil dit eget spørgsmål til socialrådgiveren her > HER

Hvorvidt du kan få offentligt tilskud til psykologbehandling efter henvisning fra din læge kan jeg være usikker på. Tilskudsreglerne findes i sundheds- og ældreministeriets bekendtgørelse nr. 241 af 1. marts 2017. Jeg henviser til nedenstående link, hvor hele bekendtgørelsen findes.

Jeg kender ikke din økonomi, men hvis du har få midler, kan evt. offentligt tilskud til din egenbetaling ved psykologbehandling måske komme på tale efter lov om aktiv socialpolitik § 82, som er aftrykt nedenfor.

Du skriver til sidst: “Hvorfor er maden så dyr i Danmark”. Jeg tænker, at der er meget varierende priser for madvarer, og at det selvfølgelig gælder om at købe bedst og billigst. Jeg tænker, at der måske i din kommune findes et gratis tilbud om kostvejledning i f.eks. det lokale sundhedshus. Spørg i Borgerservice på Rådhuset.

Jeg vil til sidst virkelig ønske for dig, at du kommer i gang med den nødvendige behandling. Det vil jo være både belastende og ydmygende for dig at ende med politianmeldelse, retssager m.v. Lykke til videre frem !

Link til > Sundheds-og Ældreministeriets bekendtgørelse for tilskud til psykologbehandling

I faktaboksen nedenfor kan du se de lovregler m.v., jeg har omtalt.

Bedste hilsner

Jørgen

Faktaboks (3)

NB: Billedet af “Helene” er et modelfoto.

Hej JørgenJeg gik til Frivillighjælpen i kommunen. De sendte mig videre. Har fået lov til at komme til psykolog. Godt du rådede mig.